Hoewel Elia en de regering zich sterk maken dat er deze winter geen algemene blackout zal plaatsvinden, houdt de hoogspannings- netbeheerder toch een noodscenario achter de hand.

 

Het winternood- plan bestaat uit drie stappen en gaat van een vrijwillig lager verbruik tijdens piekmomenten tot het regelrecht uitschakelen van de stroom in bepaalde gebieden.

Als er deze winter toch een stroomtekort zou dreigen dan wil Elia de gezinnen vragen om het verbruik op piekmomenten te beperken.

De beheerder van het hoogspanningsnet denkt daarbij aan een oproep om tussen, pakweg 18 en 20 uur, niet te koken of strijken en ook de vaatwasser, wasmachine of droogkast niet te laten draaien.

Als dat niet zou volstaan, dan kan de regering een tijdelijk verbod opleggen. Bedrijven zouden dan verplicht de verwarming moeten uitschakelen, de straatverlichting zou worden gedoofd en gezinnen zouden geen elektriciteitsverslindende apparaten mogen gebruiken.

En als ook dat nog niet zou helpen, dan zou Elia gezinnen in meer landelijke gebieden gedurende een korte tijd - een half uur tot een uur - afkoppelen om een algemene blackout te voorkomen. Die maatregel zou een kwart van de gezinnen treffen.